Alle cursussen:

Cursus VCA Basis Arabisch + examen (1 dag)

In deze cursus word je bewust over welke risico’s er zijn tijdens het werk en hoe je veilig kunt werken. Deze VCA cursus is voor iedereen die nog niet eerder een VCA cursus heeft gevolgd of van wie het certificaat is verlopen. Ben je geen leidinggevende en niet actief als ZZP-er? dan is een VCA basis certificaat voldoende.

Vanaf € 294 excl. btw

Bekijk cursus Cursusdata & locaties

ATEX EX 001

ATEX EX 001 Sinds juli 2006 is de Europese wetgeving rondom Explosieveiligheid volledig van kracht. De wetgever verplicht de werkgever de risico’s te inventariseren en…

Vanaf € 79 excl. btw

Bekijk cursus Cursusdata & locaties

VCA-cursus en examen in één of twee dagen? 95% slaagt direct!

Aan de slag in een risicovolle omgeving? Met een VCA-certificaat op zak laat je zien dat jij je bewust bent van de risico’s en mogelijke gevaren op de werkvloer. Sterker nog: in veel branches is het verplicht om een VCA-certificaat te hebben, zoals in de civiele techniek, elektrotechniek, petrochemie, bouw en offshore. Wist je dat er inmiddels ruim 15.000 VCA-gecertificeerde bedrijven zijn in Nederland? Een VCA-diploma is dus een must voor iedere professional!

Voer jij werkzaamheden uit met een verhoogd risico op lichamelijk letsel of gezondheidsproblemen? Dan is de kans groot dat je een VCA-diploma moet halen. CursusGeregeld.nl is het startpunt voor veel bedrijven als het gaat om VCA. Je kunt ook als werknemer een VCA-cursus of -training volgen. Hiermee vergroot je jouw kansen op de arbeidsmarkt en vind je misschien wel een baan met een beter salaris. Daarnaast zijn er steeds meer zzp’ers actief in Nederland en die kunnen nergens aan de bak zonder VCA VOL.

CursusGeregeld.nl biedt verschillende VCA-cursussen aan op diverse locaties in heel Nederland. Het is mogelijk om bij ons één VCA-cursus te boeken, maar er zijn ook bedrijven die tientallen cursussen tegelijk boeken. Een populaire cursus is de eendaagse cursus op locatie. Aan het eind van de dag ga je direct op voor je examen. Doordat de opgedane kennis nog ‘vers’ in het geheugen zit, is het slagingspercentage zeer hoog. Wie wat extra coaching nodig heeft, kan ook kiezen voor de tweedaagse cursus. In beide gevallen adviseren we je om voor de tijd al wel vast de leerstof door te nemen, zodat je met een goede basis de dag begint. Schaf een e-learning aan of bestel een cursusboek.

Steeds vaker krijgen wij vragen over e-learning. Het voordeel van e-learning is dat werknemers in hun eigen tijd zich kunnen voorbereiden voor het VCA-examen. Het examen kan niet online afgenomen worden. Het examen vindt plaats bij een gecertificeerd VCA-examenbureau in de regio en duurt iets langer dan een uur.

Naast Nederlandstalige VCA-cursussen biedt CursusGeregeld.nl ook anderstalige trainingen aan. Denk aan: Pools, Arabisch, Russisch, Engels, Bulgaars, Spaans, Portugees, Turks en Roemeens. Ideaal als jouw werknemers of collega’s moeite hebben met de Nederlandse taal. Ze kunnen het examen in hun eigen taal afleggen, wat de slagingskans alleen maar vergroot. Houd er wel rekening mee dat je VCA VOL alleen in het Nederlands, Frans, Engels of Duits kunt volgen.

Wil je nog meer weten over VCA? Hieronder een overzicht van de belangrijkste vragen én antwoorden. Heb je nog een andere vraag? Neem dan contact met ons op.

Wat betekent VCA?

VCA is de afkorting voor ‘Veiligheid Checklist Aannemers’. Deze lijst bevat aandachtspunten en werkmethodes om veiliger en gezonder te werken. Als je een VCA-certificaat hebt, dan wordt van je verwacht dat je deze checklist kent. Tijdens je dagelijkse werkzaamheden houd je rekening met de veiligheidseisen, zodat je de kans op een ongeval voor jezelf en je collega’s verkleint. Je herkent onveilige situaties en onderneemt direct actie als er gevaar dreigt.

Wat is een VCA-cursus?

Een VCA-cursus bereidt je voor op het VCA-examen. De checklist wordt punt voor punt doorgenomen. Ook wordt uitgelegd waarom er op een bepaalde manier gewerkt moet worden.

Is een VCA-examen moeilijk?

Gemiddeld slaagt 95% van de deelnemers in één keer voor een VCA-examen. Dit komt door de combinatie met een cursus. Wil je jouw slagingskansen vergroten? Kies dan voor een tweedaagse cursus, waar het tempo iets lager ligt en er meer tijd is voor oefenvragen.

Hoe duur is een VCA-cursus?

Ga je voor een combinatie van een VCA-cursus en examen? Dan betaal je vanaf €139, excl. btw. De cursus VCA VOL kost €175 (excl. btw), inclusief examen. Je kunt aanzienlijk besparen door een e-learning te kiezen.

Wat is het verschil tussen e-learning en cursus op locatie?
Wil je graag meer leren over VCA, maar heb je geen tijd om één of meer dagen te trainen op locatie? Dankzij e-learning leer je vanuit huis. Geen reistijd, meer productiviteit en het is vaak goedkoper. Kun jij je thuis moeilijk concentreren? Dan raden we een cursus op locatie aan, waarna je direct opgaat voor je examen.

Hoe boek je een VCA-cursus?

Dit kan gemakkelijk via de website CursusGeregeld.nl. Eerst kies je in het linkermenu welke cursus je wil: VCA basis of VCA VOL? Wil je een complete cursus of alleen een examen afleggen? Klik op de knop ‘Locaties & startdata’ om te zien waar nog plek is. We proberen in iedere provincie een locatie te vinden, waardoor je maximaal 30 minuten hoeft te rijden naar een locatie. Controleer welke cursussen gegarandeerd starten, hoeveel plekken er nog zijn en wat de prijzen zijn. Zo kun je makkelijk €30-40 besparen.

Wie betaalt een VCA-cursus?

Ben je in dienst van een bedrijf? Dan is de kans groot dat jouw werkgever jouw VCA-cursus en -examen betaalt. Ben je werkzoekende, zzp’er of ondernemer? Dan betaal je doorgaans zelf voor je cursus en examen.

Wat is het verschil tussen VCA Basis en VOL?

VCA VOL is voor leidinggevenden die op een locatie werken waar VCA verplicht is. VOL staat voor ‘Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden’. VCA Basis is voor operationele medewerkers, die op de bouwplaats of in een fabriek werken. Denk bijvoorbeeld aan mensen die timmerwerkzaamheden uitvoeren of een muur metselen.

Waar vindt het VCA-examen plaats?

CursusGeregeld.nl werkt samen met gecertificeerde VCA-examenbureaus in heel Nederland. De Stichting Samenwerking voor Veiligheid verstrekt het certificaat. Kandidaten die moeite hebben met lezen kunnen een voorleesexamen boeken.

Hoe ziet een VCA-examen eruit?

Een VCA-examen bestaat uit verschillende vragen. Je krijgt meerkeuzevragen met drie, vijf of zes antwoordmogelijkheden. Bij vijf of zes antwoorden zijn vaak twee of drie antwoorden juist. Daarnaast zijn er ja/nee-vragen, moet je de juiste omschrijving bij het juiste plaatje kiezen en zijn er stellingen die je in de juiste volgorde moet zetten. VCA Basis telt 40 vragen, terwijl VCA VOL 70 vragen heeft. Per vraag krijg je maximaal 100 punten. Er zijn maximaal 4.000 of 7.000 punten te verdienen. In het geval van VCA Basis moet je minimaal 2.580 punten scoren. Voor VCA VOL geldt een minimum van 4.515 punten.

Hoeveel fouten mag je maken bij een VCA-examen?

Je mag maximaal veertien (VCA Basis) of 25 (VCA VOL) vragen fout beantwoorden.

Hoe lang duurt het VCA-examen?

Voor VCA Basis krijg je zestig minuten de tijd. VCA VOL moet binnen 75 minuten afgerond worden. Vaak is er voldoende tijd, dus neem de vragen en antwoorden rustig door.

Ik heb mijn VCA-examen gehaald: wat nu?

Je ontvangt binnen twee weken het VCA-diploma en een VCA-pasje. Binnen twee a drie werkdagen sta je al geregistreerd op de VCA-examenbank. Je kunt dus snel aantonen dat je een VCA-diploma hebt en dat je VCA-gecertificeerd bent.