Cursus Veilig werken met gevaarlijke stoffen (ADR Vrijstelling) + Code 95 (1 dag)

Terug

Cursus Veilig werken met Gevaarlijke stoffen + Code 95

De cursus ADR Vrijstelling (Veilig werken met gevaarlijke stoffen) is bedoeld voor chauffeurs die in beperkte hoeveelheid gevaarlijke stoffen vervoeren. Dit is niet namelijk niet zonder risico’s. Hoewel je dan wel vrijgesteld bent van het ADR certificaat, moet je als chauffeur goed op de hoogte zijn van de voorschriften en weten waarop je moet letten.

Wanneer heb je de cursus ADR Vrijstelling nodig?

Chauffeurs die gevaarlijke stoffen vervoeren dienen in het bezit te zijn van een ADR basis-certificaat. Echter voor het vervoer van een beperkte hoeveelheid gevaarlijke stoffen is er ADR-Vrijstelling. Voor deze categorie hoeven de chauffeurs geen ADR diploma te hebben, maar wordt volstaan met een certificaat ADR-Vrijstelling. Daarnaast is deze cursus erg interessant als je in de logistieke sector die met gevaarlijke stoffen werkt.

Meer weten over de vrijstellingsregelingen, of wil je weten voor welke stoffen en welke hoeveelheden er minder ADR voorschriften van toepassing zijn? Kijk voor meer informatie op de website van de RIVM.

Voor wie?

De cursus Veilig werken met Gevaarlijke Stoffen is bedoeld voor chauffeurs die een beperkte hoeveelheid gevaarlijke stoffen vervoeren, maar ook zeker voor medewerkers in de logistieke sector die (soms) met gevaarlijke stoffen werken. Indien een beperkte hoeveelheid wordt vervoerd, hoeft een chauffeur geen ADR diploma te hebben. Wel moet de chauffeur aantoonbaar zijn opgeleid voor het behandelen en transporteren van de gevaarlijke stoffen. Met behulp van de cursus en het certificaat ADR-Vrijstelling wordt voldaan aan de eisen die worden gesteld aan het transport met ADR-Vrijstelling.

Resultaten

Na de eendaagse cursus kan de chauffeur de vrijstellingsregeling toe passen in het transporteren van gevaarlijke stoffen en voldoet de chauffeur aan de wettelijke eisen.

Inhoud van de cursus

In de cursus Veilig werken met Gevaarlijke Stoffen leer je gevaarlijke stoffen te onderscheiden en de risico’s ervan in te schatten. De regels omtrent de vrijstelling, verpakkingen, uitrusting van het voertuig en omgaan met calamiteiten komen aan bod. Na het behalen van een examen aan het eind van de dag, ontvang je een certificaat en mag je gevaarlijke stoffen transporteren voor bedrijven en ritten die vallen onder de ADR-Vrijstelling.

In de cursus Veilig werken met Gevaarlijke Stoffen (ADR Vrijstelling) komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

 • Algemene kennis gevaarlijke stoffen
 • Verpakkingsvoorschriften
 • Wetgeving en vrijstellingsregeling
 • Algemene voertuig- en persoonlijke uitrusting
 • Classificatie en etikettering van gevaarlijke stoffen
 • Voorkomen en bestrijden van ongevallen

De cursus duurt 1 dag waarin de lesstof wordt behandeld. Aan het einde van de dag vindt een theorie examen plaats.

Certificaat

Geslaagde kandidaten ontvangen het certificaat en een bijbehorend pasje Veilig werken met Gevaarlijke Stoffen (ADR Vrijstelling). Het certificaat is 5 jaar geldig.

Code 95

Deze cursus telt voor 7 uur mee met de nascholing van de Code 95. De kosten voor deze registratie zijn inbegrepen in de prijs. De cursus is bij het CBR geregistreerd onder de code U49. Hoef je geen code 95 te behalen? Kijk dan bij de cursus Veilig werken met Gevaarlijke Stoffen (ADR Vrijstelling)

ADR Basis

adr vrijstelling

Vallen de te transporteren goederen niet onder de ADR vrijstelling? Dan heeft een chauffeur minimaal het certificaat ADR Basis nodig. Klik hier voor meer informatie.


Cursusdetails

Vanafprijs: €  excl. btw

Hulp nodig?

Nog vragen? Neem contact op met onze klantenservice.

info@cursusgeregeld.nl

030 303 95 14

Whatsapp ons

Daarom CursusGeregeld.nl

Bij CursusGeregeld.nl maken we je het zo makkelijk mogelijk:

 • Eén aanspreekpunt
 • Geen reserveringskosten
 • Scherpste prijs
 • Altijd in de buurt
 • Gratis annuleren (tot 10 werkdagen voor startdatum)