1. NL leert door

Naast de aankondiging van de NOW 2.0 inclusief de inspanningsplicht voor bijscholing, lanceerde de overheid ook het programma NL leert door. Via dit programma worden loopbaanadviezen en (online) scholingen volledig vergoedt. Het eerste budget voor loopbaanadviezen is per 2 september 2020 al volledig opgemaakt, maar daar komt 2021 nieuw budget voor beschikbaar. De eerste kosteloze opleidingen en cursussen komen winter 2020 beschikbaar.

Meer informatie over de inspanningsplicht en NL leert door vind je hier!

2. O&O fondsen

Waar het budget voor ontwikkeladviezen vanuit de overheid al “op” is, bieden opleidings- en ontwikkelfondsen (O&O fondsen) vaak nog wel een (kosteloos) ontwikkeladvies. Ook kosten voor scholing kun je vaak via een O&O fonds (deels) vergoeden. De meeste brancheorganisaties hebben een dergelijk fonds, die ervoor zorgt dat het aanbod en het niveau van (potentiële) werknemers op peil blijft. Kijk voor meer informatie hierover in de voor jouw geldende CAO.

3. UWV opleidingsvouchers

Gezien de huidige situatie is het mogelijk dat je als werkgever onverhoopt afscheid moet nemen van een werknemer. Of dat de functie of plek binnen je bedrijf ophoudt te bestaan. In dat geval is het mogelijk de scholing voor bepaalde “krapteberoepen”, zoals bijvoorbeeld in de techniek of de logistiek, onderwijs tot 2.500 euro te vergoeden. De werknemer kan hier gebruik van maken, wanneer deze recht heeft op een WW-uitkering. Meer informatie over de specifieke krapteberoepen en opleidingen kun je hier vinden.

4. SLIM subsidie

MKB-bedrijven kunnen vanaf 1 t/m 30 september 2020 subsidie aanvragen om loopbaan en ontwikkeladviezen voor hun werknemers te krijgen of de vaardigheden van hun medewerkers up-to-date te houden. Met de SLIM subsidie kun je je onderneming laten doorlichten, loopbaan-en ontwikkeladviezen starten voor je medewerkers, een methode ontwikkelen om kennis en vaardigheden te verbeteren tijden het werk, of het bieden van een praktijkleerplaats in de derde leerweg. Meer informatie over deze opties kun je hier vinden. Het is dus niet mogelijk subsidie te ontvangen voor opleidingskosten zelf.

5. Subsidieregeling Praktijkleren

Ben je een SBB erkend leerbedrijf? Door een leerbaan aan te bieden aan een student kun je wellicht aanspraak maken op de subsidieregeling Praktijkleren. De subsidie is een tegemoetkoming voor de kosten die een werkgever maakt voor de begeleiding van een leerling, deelnemer of student. De subsidieregeling richt zich vooral op kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt voor wie toegang tot de arbeidsmarkt een probleem is en studenten die een opleiding volgen in sectoren waar een tekort ontstaat aan gekwalificeerd personeel. Meer informatie over de subsidie kun je hier vinden.

6. Scholingskosten fiscaal aftrekken

Naast het gebruik maken van subsidies kan een werkgever in veel gevallen ook opleidingskosten opvoeren als zakelijke kosten en zo deze kosten aftrekken van de belasting. Deze kosten kun je vergoeden als een gerichte vrijstelling onder de Werkkostenregeling (WKR). Op deze manier kun je als werkgever relatief goedkoop om- of bijscholing aanbieden aan je werknemers. Hoe je als werkgever gebruik maakt van de Werkkostenregeling kun je hier vinden.


Over CursusGeregeld.nl

Je las een artikel van CursusGeregeld.nl. Met meer dan 350 cursussen in ons aanbod helpen wij je met het organiseren van al je arbo-curssussen. VCA, BHV en nog veel meer. Meer weten over ons? Kijk dan hier!

Ga direct naar:
BHV cursussen
VCA cursussen
Verkeerscurssen

Heb je inhoudelijke vragen over een cursus? Of wil je hulp ontvangen bij het organiseren van een cursus? Mail ons op info@cursusgeregeld.nl, chat met één van onze medewerkers, óf bel 030 – 3039514.