Alle cursussen:

VCA Basis-examen halen? Binnen één dag een B-VCA-diploma!

Veilig werken en de kans op ongevallen verkleinen? Met een B-VCA-diploma op zak herken je elk gevaar. Het VCA Basis-examen haal je bij CursusGeregeld.nl. We hebben de meeste data en locaties én bieden startgarantie. Zo is er altijd op korte termijn een examen bij jou in de buurt. In combinatie met een eendaagse cursus is het gemiddelde slagingspercentage 95%.

Wil jij je goed voorbereiden op het VCA Basis-examen? Je kunt online een proefexamen doen. Dit geeft een voorproefje van hoe een VCA Basis-examen eruitziet. Het is niet een echt proefexamen, omdat de juiste antwoorden niet worden getoond. Toch is het beter om eerst een opleiding te volgen. Een VCA Basis-cursus of e-learning bereidt je maximaal voor op het examen. Je leert dan individueel of klassikaal. CursusGeregeld.nl is de bekendste aanbieder van VCA-opleidingen in Nederland.

Het is natuurlijk ook mogelijk om een examen los te boeken via CursusGeregeld.nl. Wellicht heb je al een cursusboek gelezen en denk je dat je helemaal klaar bent voor het examen? Of volgde je thuis e-learning? Dan is een eendaagse of tweedaagse cursus op locatie niet altijd nodig. Ga naar ‘VCA Basis examens’ in het menu en kies de gewenste taal.

Naast Nederlands biedt CursusGeregeld.nl examens aan in allerlei talen. Ideaal voor deelnemers die nog niet goed Nederlands spreken, omdat het slagingspercentage hoger is als zij het examen in hun eigen taal afnemen. De beschikbare talen zijn Engels, Arabisch, Portugees, Litouws, Grieks, Italiaans, Pools, Russisch, Kroatisch, Bulgaars, Slowaaks, Hongaars, Frans, Turks, Spaans, Roemeens en Duits. Het is ook mogelijk om een anderstalige opleiding te volgen, al is het opleidingsaanbod beperkter op het gebied van andere talen.

Heb je jouw VCA-diploma gehaald? Dan staan de eigenaren van ruim 15.000 VCA-gecertificeerde bedrijven te springen om je komst. Met een B-VCA-diploma gaan veel deuren voor je open op de arbeidsmarkt. Dit certificaat is namelijk het bewijs dat jij je bewust bent van de risico’s en mogelijke gevaren op de werkvloer. Je herkent gevaarlijke situaties en voorkomt ongevallen voor jezelf en collega’s.

Heb je vragen over het VCA Basis-examen? Stuur ons een mailtje en wij beantwoorden je vragen graag. Hieronder hebben we veel voorkomende vragen gebundeld.

Waar zijn examenlocaties?

In het tabblad ‘Locaties & startdata’ zie je alle examenlocaties. In totaal zijn er vele tientallen locaties in heel Nederland. Wil je graag een VCA Basis-examen afleggen in de omgeving van Rotterdam? Dan raden we Zwijndrecht, Capelle aan den IJssel of Sliedrecht aan. Liever omgeving Den Haag? Dan is Zoetermeer goed bereikbaar. Beide examenlocaties zijn goed bereikbaar met de auto en het OV.

Is het slim om voor de tijd een cursus te doen?

We raden aan om een examen altijd te combineren met e-learning of een eendaagse of tweedaagse cursus. Als je momenteel al een B-VCA-diploma hebt, dan nog adviseren we om een cursus te volgen. Het examen is namelijk sinds 1 september 2017 veranderd. Naast meerkeuzevragen worden er ook andere vraagvormen gebruikt, zoals matrixvragen (stellingen: waar of niet waar), rangschikvragen (zet elementen in de juiste volgorde), vragen met een afbeelding, matchingvragen (de juiste begrippen en hun betekenis aan elkaar koppelen) en meervoudig antwoord-vragen (vier tot zes antwoorden, waarvan er meerdere goed kunnen zijn). Nieuw is dat vragen gedeeltelijk goed zijn en maar een kwart of half punt opleveren. De cursus en e-learning bereiden je hier op voor.

Hoeveel vragen mag ik fout hebben?

Het VCA Basis-examen bestaat uit veertig vragen. Per vraag zijn er honderd punten te verdienen. Je moet minimaal 2.580 punten scoren en dat is 64,5% van het totaal. Je mag dus veertien vragen fout beantwoorden. Technisch gezien kun je dit minimale puntenaantal ook halen als je meer vragen deels fout beantwoordt.

Welke thema’s of onderwerpen komen in een VCA Basis-examen aan bod?

In totaal worden er twaalf onderwerpen behandeld. Het grootste onderwerp is ‘Specifieke werkzaamheden en omstandigheden’ met in totaal zeven vragen. Over ‘Arbeidsmiddelen’ worden zes vragen gepresenteerd. Op derde plek staat ‘Gevaarlijke stoffen’ met in totaal vijf vragen. Onderwerpen met vier vragen zijn: ‘Werkplek’ en ‘Persoonlijke beschermingsmiddelen’. Thema’s met drie vragen zijn: ‘Regelgeving en veiligheidsregels’, ‘Elektriciteit en straling’ en ‘Brand en explosie’. Over ‘Preventie’ worden twee vragen gesteld. Onderwerpen met één vraag zijn: ‘Veiligheid, overleg en inspecties’, ‘Ongevallen’ en ‘Noodsituaties’.

Ik heb mijn VCA Basis-examen gehaald: wat nu?

Ten eerste: gefeliciteerd! Binnen twee weken ontvang je het B-VCA-diploma en een VCA-pasje in de vorm van een creditcard. Binnen twee a drie werkdagen sta je al geregistreerd op de VCA-examenbank. Vanaf dan kun je aantonen dat je een B-VCA-diploma hebt.