Alle cursussen:

Examen VCA VOL

Boek nu je VCA VOL-examen bij CursusGeregeld.nl, dagelijks beschikbaar, ook in de avond en op zaterdag. Voor een hoge slaagkans, bestel proefexamens en bereid je voor met lesboek of E-learning.

Vanaf € 73 excl. btw

Bekijk cursus Cursusdata & locaties

VCA VOL Certificaat vernieuwen? Het VCA VOL examen is 6 dagen per week te boeken bij jou in de buurt!

Het VCA VOL certificaat is een verplichting voor leidinggevende en zzp-ers die werkzaam zijn bij een van de 15.000 VCA gecertificeerde bedrijven in Nederland. Maar ook wanneer je aantoonbaar wilt maken dat jij op de hoogte bent van de regels voor veilig werken en (on)veilige situaties kunt inschatten en verhelpen is het VCA VOL certificaat onmisbaar. Eenmaal behaald is het VCA VOL certificaat 10 jaar geldig. Is jouw VCA certificaat toe aan vernieuwing of wil jij laten zien dat jij alles weet van veilig werken? Boek een VCA VOL examen bij jou in de buurt.

Zes dagen in de week bieden wij bij CursusGeregeld.nl VCA VOL examens aan op locaties verspreid over heel Nederland. Op onze website kun je direct zien waar en wanneer het VCA examen wordt afgenomen en hoeveel plekken er nog beschikbaar zijn. Wil je er zeker van zijn dat het examen doorgaat? Boek dan een examen met startgarantie.

Het losse VCA VOL examen is alleen geschikt voor leidinggevenden en zzp-ers die werkzaam zijn in risicovolle werkomgeving én op de hoogte zijn van de benodigde kennis voor het behalen van het certificaat. De onderwerpen waarover vragen gesteld kunnen worden zijn:

 • Regelgeving en veiligheidsregels
 • Veilig werken, overleg en inspecties
 • Preventie
 • Werkplek
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen
 • Arbeidsmiddelen
 • Specifieke werkzaamheden en omstandigheden
 • Gevaarlijke stoffen
 • Elektriciteit
 • Brand en explosie
 • Ongevallen

Heb jij in het verleden al eens het VCA VOL certificaat behaald, het cursusboek VCA VOL uitvoerig bestudeerd of een E-learning VCA VOL afgerond? Dan kun jij een los VCA VOL examen boeken om het VCA certificaat te behalen of vernieuwen.

Ben je niet zo’n ster in zelfstudie of nieuw in de branche dan is het aan te raden om te kiezen voor een combinatie van een VCA VOL examen en een VCA VOL cursus. Deze is al vanaf €189 excl. btw te boeken op diverse locaties in Nederland en duurt maar 1 dag. Een ervaren en vakkundig docent behandeld in 1 dag tijd alle onderwerpen. En bereid je goed voor op het examen dat aan het einde van de dag zal worden afgenomen. Dit draagt bij aan jouw begrip van de leerstof en stelt jou beter in staat de opgedane kennis in de praktijk toe te passen. Er is ook een mogelijkheid om een 2-daagse cursus VCA VOL te volgen. Hierin ligt het tempo iets lager en is er meer gelegenheid om vragen te stellen en dieper op de stof in te gaan.

Wil je weten of jouw kennis toereikend is voor een enkel VCA VOL examen? Bekijk een proefexamen op VCA Infra en test je kennis. Bij twijfel kun je ook altijd even contact met ons opnemen.

Heb je vragen over het VCA examen zelf? Bekijk onderstaande antwoorden op veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Wat is VOL-VCA examen?

Het examen VCA VOL is een vereiste voor het behalen van het VCA VOL certificaat. Dit certificaat is een verplichting voor leidinggevenden en zzp-ers die werkzaam zijn bij een bedrijf met een VCA certificering. Dit zijn bedrijven met een verhoogd veiligheidsrisico. Doordat er bijvoorbeeld gewerkt wordt met machines of gevaarlijke stoffen bestaat er bij dit soort bedrijven een hoger risico op o.a. lichamelijk letsel of schade aan de gezondheid of het milieu. Door in het bezit te zijn van een VCA VOL certificaat toon je aan op de hoogte te zijn van de inhoud van de ‘Veiligheid Checklist voor Aannemers’. Dit stelt jou in staat veilig te werken en erop toe te zien dat jouw medewerkers de veiligheidsregels in acht nemen.

Wat moet je weten voor VCA VOL?

Om te slagen voor het VCA VOL examen moet je bekend zijn met de inhoud van de ‘Veiligheid Checklist Aannemers’. Deze bevat regels en eisen m.b.t. onderwerpen als een veilige werkplek, omgaan met machines, het correct dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen en het werken met gevaarlijke stoffen. Door op de hoogte te zijn van de regels en mogelijke risico’s ben je in staat werkzaamheden op een veilige manier uit te voeren en onveilige situaties te herkennen en op te lossen.

Hoeveel fouten mag je hebben bij VCA VOL?

Bij het VCA VOL examen wordt gewerkt met scores. In totaal kun je bij het VCA VOL examen 7000 punten behalen. Om het certificaat te behalen is een minimum aantal van 4515 punten vereist. Er worden in totaal 70 vragen gesteld. Dit zijn verschillende soorten vragen, o.a. meerkeuzevragen maar ook open vragen. Door een zo volledig mogelijk antwoord te geven kun je een hogere score behalen. Neem dus de tijd om na te denken en een goed antwoord te formuleren. Je hebt hiervoor 75 minuten.

Hoeveel procent slaagt voor VCA VOL?

95% van alle deelnemers aan onze 1-daagse VCA VOL cursus inclusief examen gaat naar huis met het certificaat. Bij het losse VCA VOL examen ligt het slagingspercentage iets lager. Om jouw slagingskans te verbeteren adviseren wij ons VCA VOL lesboek te bestellen en uitvoerig te bestuderen. Je kunt eventueel ook proefexamens bij ons bestellen om alvast wat te oefenen en een goed beeld te krijgen van het soort vragen dat je kunt verwachten.

Welke VCA zijn er allemaal?

Naast het VCA VOL examen voor leidinggevenden en zzp-ers bieden wij ook het VCA basis examen voor operationeel medewerkers aan. Speciaal voor leidinggevenden en intercedenten bestaat er ook een VIL VCU examen. Het VCA VOL en VCA Basis examen wordt ook in een groot aantal vreemde talen aangeboden. Zo kun je bij ons ook een VCA examen in het Engels, Duits, Bulgaars, Pools, Turks, Arabisch, Roemeens of zelfs Litouws bij ons boeken.